Vervoer

Ga naar beneden

Vervoer

Bericht van Mama babbeltjes Team op do feb 12, 2009 1:50 pm

Kinderwagen
Het handigst is een wagen waarin de baby kan liggen als hij nog klein is maar ook om te bouwen is tot een wandelwagen waarin je kindje kan zitten (liefst in verschillende standen) als hij wat ouder is. Maak in de winkel een proefritje en probeer uit welke wagens lekker rijden, goed bochten kunnen draaien en niet al te zwaar duwen.

Bij de kinderwagen - of het nu een wandelwagen voor een kleine baby of een buggy voor een kind boven het jaar - heb je ook nog wat accessoires nodig. Een parasolletje, een zachte en warme voetenzak waar je kind lekker in ligt in de winter (en je kinderwagen beschermt tegen vieze vlekken!) of een dun koel lakentje waar je kind in de zomer in de wandelwagen lekker onder kan liggen. Altijd handig is een luiertas om spullen die je mee moet nemen (luiers, doekjes, flesjes, spenen, kleedje om op te verschonen etc) aan de kinderwagen te hangen.
Buik- of rugdrager of draagzak
Kleine baby's willen graag bij je zijn en houden van lichaamscontact. Een draagzak of draagdoek is geschikt om je kleintje lekker dicht tegen je aan te dragen en toch je handen vrij te hebben. Niet alleen onderweg, maar ook ideaal voor in en om het huis. Pas buiten op dat je kind het niet te warm krijgt als je hem met draagzak en al onder je jas draagt bijvoorbeeld. Er zijn allerlei draagdoeken en wikkeldoeken te koop waar je je kleintje in dragen kunt.

Kijk ook eens naar het artikel over draagdoeken op onze site of in onze winkel voor draagdoeken in allerlei kleuren, hip, trendy, makkelijk te drage (dus zonder moeilijke knopen!).

In een draagdoek wordt de rug van een baby absoluut niet belast: de baby hoeft niet zichzelf te dragen maar zit zonder rugbelasting tegen de ouder aan. Ook voor de ouder is een draagdoek ongetwijfeld het fijnste draagsysteem. De brede katoenen banden die over het hele schoudervlak van beide schouders lopen, verdelen het gewicht van de baby volledig over het bovenlichaam. Nek en rug worden niet of nauwelijks belast. Er zijn geen gespen of knopen, nergens spant of knelt het.

Voor oudere kinderen zijn rugdragers ook een prima manier om je kind te vervoeren, bijvoorbeeld op vakantie als je een stuk gaat wandelen is dit ideaal. Gebruik de drager NIET op de fiets of in de auto, dit is niet veilig!

Autostoeltje
Je kunt je baby vanaf de eerste dag met de auto meenemen in een autostoeltje (groep 0 of 0 ). Dit stoeltje moet tegen de rijrichting in worden geplaatst. Mocht je je kind op een plaats in de auto zetten waar een frontairbag aanwezig is, zorg er dan voor dat deze airbag is uitgeschakeld. Beter is het om de stoel op een plaats te zetten waar helemaal geen frontairbag aanwezig is.

Kies een stoeltje dat bij het gewicht en leeftijd van je kind past. Wordt je kind te zwaar, of komt het hoofdje boven de stoel uit dan is het tijd voor een nieuwe autostoel. Een wat groter stoeltje (groep 1) is bedoeld voor kinderen van 9 tot 18 kilo. Dit stoeltje kan met de rijrichting mee worden geplaatst. Kan je kind nog niet goed zitten, of wil hij slapen, zet de stoel dan in de laagste ligstand.

Autostoeltjes moeten het keurmerk ECE 44/03 of ECE 44/04 hebben. Koop geen tweedehands autotstoeltjes waarvan je niet zeker weet dat er geen ongelukken mee gebeurd zijn. Een stoeltje dat in een auto heeft gestaan die een aanrijding heeft gehad kan (onzichtbare) beschadigingen hebben en niet veilig genoeg meer zijn.

Algemene richtlijnen:
groep 0 van 0 tot 10 kilo / ongeveer 0 tot 9 maanden
groep 0 van 0 tot 13 kilo / ongeveer 0 tot 18 maanden
groep 1 van 9 tot 18 kilo / ongeveer 1 jaar tot 4 jaar
groep 2,3 van 15 tot 36 kilo /ongeveer 4 jaar tot 12 jaar


Kinderen tot 1 meter 35 lang moeten op de achterbank in een autostoeltje worden vervoerd. De uitzondering is als er al 2 kinderen in een kinderzitje op de achterbank zitten en er geen plek is voor een derde zitje. Een kind ouder dan 3 jaar mag dan in het midden op de achterbank zitten, zonder zitje, maar wel in de autogordels.

Fietszitje
Wacht het liefst met het vervoeren van je baby op de fiets tot deze goed kan zitten (meestal rond de 10e maand). Het is niet verstandig een baby jonger dan 3 maanden op de fiets te vervoeren omdat het ruggetje snel beschadigd kan worden. Een zitje voorop de fiets (aan de stuurbuis) is geschikt voor kinderen van 9 tot 15 kg (ongeveer 9 maanden tot 3 jaar). Een achterzitje, te bevestigen aan de bagagedrager en het fietsframe, kun je gebruiken voor kinderen tot 22 kg (ongeveer 6 jaar). Gebruik altijd de gordeltjes en voetriempjes om je kind goed vast te zetten in het zitje.

Kleine kinderen vallen vaak in slaap op de fiets. Probeer daarom niet al te lange stukken te fietsen. Je kunt ook een speciaal stuurkussen kopen dat het hoofdje en nekje ondersteunt zodat je kind veiliger en comfortabeler ligt als het toch in slaap sukkelt.

Fietsen met één of twee kinderen op de fiets in plaats van alleen is sowieso even lastig in het begin. Je bent minder stabiel, de remweg is langer, het sturen gaat lastiger... Neem de tijd om hieraan te wennen. Begin met een kort stukje op een niet al te drukke weg. En denk eens na over een speciale extra stevige "moederfiets" met ruimere instap zodat je ook nog makkelijk af en op kunt stappen met een zitje tussen je zadel en je stuur. Bovendien zijn dit soort fietsen veiliger voor kinderen omdat er bij het ontwerp al op is gelet dat er bijvoorbeeld geen vingertjes tussen het zadel of voeten tussen de spaken beklemd kunnen raken.

Een fietskar achter je fiets of een bakfiets (met een stevige bak voor je fiets uit) is een goed alternatief voor het fietszitje. Je kind(eren) zit(ten) comfortabeler dan in een fietszitje, maar de extra lengte maakt het fietsen misschien weer wat lastiger. Het voordeel van een fietskar is dat je de kar kunt ontkoppelen op het moment dat je hem niet meer nodig hebt. Het voordeel van een bakfiets is dat je kinderen voor je zitten zodat je ze een beetje in de gaten kunt houden.

Mama babbeltjes Team
Admin

Vrouw
Aantal berichten : 77
Leeftijd : 29
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://mamababbeltjes.quickbb.net

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum